آموزش مالیات بر ارث

آموزش مالیات بر ارث

در این مقاله قصد داریم که آموزش مالیات بر ارث را مورد بررسی قرار دهیم؛ آیا می دانید مالیات بر ارث چیست؟ همان طور که می دانید، اموال و دارایی های هر شخصی بعد از فوت وی به وراث آن تعلق می گیرد؛ اما تا قبل از این که ورثه مالیات را پرداخت نکنند اسناد و مدارک به نام آن ها صادر نمی شود؛ از این رو در چنین شرایطی امکان فروش یا حتی انتقال ارث برای وراث وجود نخواهد داشت؛ در این اموزش مالیات بر ارث اگر بخواهیم تعریفی برای مالیات بر ارث در نظر بگیریم، باید بگوییم که به مبلغ و مالیاتی که دولت در برابر ارث از ورثه می گیرد مالیات بر ارث گفته می شود.

تا انتهای این مقاله از تیم حسابداری تحلیل تراز با ما همراه باشید تا در خصوص آموزش مالیات بر ارث اطلاعات جامعی را در اختیارتان قرار دهیم.

مالیات چیست؟

قبل از آن که بخواهیم به سراغ آموزش مالیات بر ارث برویم باید به شما بگوییم که اصلا مالیات چیست؟ اکثر شما می دانید هزینه و مبلغی که دولت به جهت تامین منابع مالی و اقتصادی خود از افراد حقیقی و حقوقی دریافت می کند مالیات نام دارد که به دو نوع مستقیم و غیر مستقیم طبقه بندی می شود و مالیات بر ارث از نوع مالیات های مستقیم می باشد.

بیشتر بخوانید: مالیات در شهرقدس

معرفی مالیات بر ارث و نحوه دریافت آن از وراث

همان طور که در مقدمه هم به این مسئله اشاره کردیم، مالیات بر ارث مبلغی است که دولت بابت ارثی که به افراد تعلق می گیرد از آن ها دریافت می کند؛ یکی از پر تکرار ترین و مهم ترین پرسش هایی که در این مواقع برای بیشتر افراد به وجود می آید این است که مبلغ مالیات بر ارث چقدر است؟ و نحوه دریافت آن از ورثه چگونه می باشد؟ در مقاله آموزش مالیات بر ارث باز هم یادآور می شویم که مالیات بر ارث نوعی مالیات مستقیم بوده که به تمامی اموال غیر منقول و منقول افرادی که فوت شده اند تعلق می گیرد.

از این رو وراثی که قصد تقسیم ارث به جا مانده از شخص متوفی را دارند باید در ابتدا مالیات تمامی این ارث را بپردازند تا امکان فروش ارث را داشته باشند؛ آما آیا می دانید که دولت چگونه مالیات بر ارث را از ورثه اخذ می کند؟ در پاسخ به این پرسش باید به شما بگوییم که دولت برای آن که بتواند این مالیات را از اشخاص دریافت کند از اظهارنامه ها به طور غیر مستقیم کمک می گیرد؛ در این رابطه توجه داشته باشید که اظهارنامه ماترک شخص فوت شده تا یک سال بعد از فوت وی باید توسط ورثه تنظیم و به سازمان مالیاتی مربوطه ارائه گردد.

در صورتی که افراد ارث بر اظهارنامه مربوه را در زمانی که برای آن ها تعیین شده است به اداره امور مالیاتی ارائه نمایند، هزینه های کفن و دفن نیز از ارث کم می شود و باقیمانده اموال بعد از دریافت مالیات بر ارث بین ورثه تقسیم می گردد؛ اما اگر وراث نتوانند که این اظهارنامه  را در زمان مقرر تحویل اداره امور مالیاتی بدهند، زمانی که اموال آماده انتقال به آن ها است مالیات بدون کسر هزینه های مربوط به کفن و دفن از آن ها اخذ خواهد شد.

نحوه محاسبه مالیات بر ارث ملک و زمین

برای بیشتر افراد این سوال به وجود می آید که نحوه محاسبه مالیات بر ارث ملک و زمین چگونه است؟ در این باره باید به شما بگوییم که مالیات بر ارث برای زمین هایی که مسکونی هستند حدود 7.5 درصد از ارزش کل معامله، برای زمین هایی که تجاری و اداری هستند حدود 3 درصد ار ارزش کل آن ها و برای زمین ها و ملک های کشاورزی این مالیات به 7.5 درصد می رسد.

بیشتر بخوانید: نحوه محاسبه مالیات نقل و انتقال ملک

 صفر تا صد قوانین مالیات ارث

باید بدانید که قانون مالیات بر ارث با قانون مالیات بر شرکت ها در نحوه محاسبه تفاوت های زیادی دارد؛ از سال 1395 به بعد نحوه محاسبه مالیات بر ارث برای افرادی که قبل از سال 95 و بعد از آن فوت شده اند تفاوت دارد؛ به زبان ساده تر، قانون جدید مالیات بر ارث برای افرادی که بعد از سال 95 فوت شده اند متفاوت خواهد بود؛ اما آیا شما می دانید که تفاوت قانون جدید و قدیم مالیاتی که به ارث تعلق می گیرد چیست؟

باید بدانید که مهم ترین تفاوت در این باره، مربوط به نحوه اظهارنامه ماترک به شکل یک جا و تک به تک است؛ لازم به ذکر بوده که محاسبه ارزش دارایی ها نیز به قیمت روز و بدون توجه به تاریخ فوت فرد متوفی تعیین می گردد و در این قانون اگر زمان ارائه اظهارنامه افزایش یابد، هزینه های کفن و دفن از مالیات وراث کسر شده و بعد از کسر این مبلغ مابقی اموال بین ورثه تقسیم می گردد.

معرفی مراحل پرداخت مالیات بر ارث و مدارک مورد نیاز برای آن

برای پرداخت مالیات بر ارث لازم است که چند مرحله را پشت سر بگذارید که در ادامه این مراحل را به طور مختصر برایتان شرح می دهیم.

  1. اخذ گواهی انحصار وراثت: در مرحله اول پرداخت مالیات بر ارث شما نیاز است که گواهی انحصار وراثت که یک مدرک قانونی است را دریافت کنید؛ این گواهی را می توانید از دفترخانه های معتبر بگیرید و بعد از تکمیل اطلاعات در آن، این گواهی را به همراه مدارک شناسایی مورد نیاز به دفاتر خدمات قضایی ببرید تا در این مراکز گواهی حصر وراثت برایتان صادر شود که این کار حدود دو ماه زمان بر است.
  2. پرداخت مالیات بر ارث: بعد از آن که شما گواهی مربوط به انحصار وراثت را دریافت کردید باید به اداره امور مالیاتی بروید و مالیاتی که بر ارث تان تعلق می گیرد را پرداخت کنید و از این موسسه برگه ای به نام مالیات بر ارث دریافت کنید.
  3. صادر شدن سند تک برگی: در مرحله سوم بعد از آن که مالیات بر ارث را پرداخت کردید هنوز کارتان تمام نشده است و باید برگه ای تحت عنوان سند تک برگی برایتان صادر شود تا حق فروش ارث و اموال خود را داشته باشید؛ برای دریافت این برگه باید مجددا به دفترخانه اسناد رسمی بروید و گواهی حصر وراثت را به دفترخانه ها تحویل دهید؛ دفترخانه این مدارک مربوطه را به اداره ثبت اسناد می فرستد تا سند تک برگی صادر شود و حدود دو ماه بعد شما می توانید این سند تک برگی را دریافت کنید و در صورت لزوم اموال و دارایی هایی که ارث برده اید را به فروش برسانید.

سامانه پرداخت مالیات بر ارث

سازمان امور مالیاتی کشور برای گسترش خدمات الکترونیکی برای خود اظهاری مودیان مالیاتی، سیستمی را ارائه نموده است که مودیان می توانند بعد از ثبت نام در آن و دریافت نام کاربری و کلمه عبور، اظهارنامه مالیات بر ارث را تکمیل کنند و آن را در این سامانه به ثبت برسانند؛ آدرس سامانه مربوطه: https://tax.gov.ir/action/do/Show/434

افراد ارث بر یا وکیل قانونی آن ها مطابق با قانون، تا یکسال بعد از فوت متوفی زمان دارند که اظهارنامه مربوطه را برای سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کنند که بعد از گذشت زمان مقرر امکان ثبت اظهارنامه وجود نخواهد داشت؛ ارائه اظهارنامه مربوطه با استفاده از ثبت کردن اطلاعات در سامانه نام برده امکان پذیر می باشد؛ از این رو مودیان وظیفه دارند که این اظهارنامه را به طور کامل و درست تکمیل کنند و از طریق سامانه ثبت نام الکترونیکی آن را برای اداره امور مالیاتی کشور ارسال نمایند.

برای تکمیل، ثبت و ارسال اظهارنامه الکترونیکی می توانید از مراحل زیر پیروی کنید.

  • در ابتدا باید به سامانه الکترونیکی وارد شوید.
  • بعد از وارد شدن به سامانه باید بر روی محتوای اظهارنامه فرم 26 و 34 کلیک کنید.
  • اطلاعات موجود در این قسمت را تکمیل کنید و آن ها را به ثبت برسانید.
  • اطلاعات تان را به تایید نهایی برسانید
  • کد رهگیری دریافت کنید
  • اطلاعات اظهارنامه را به چاپ برسانید.

مالیات بر ارث متعلق به چه اموالی است؟

به طور کلی مالیات بر ارث به تمام اموالی که از متوفی باقی می ماند تعلق می گیرد که ما در ادامه به موارد معافیت از مالیات بر ارث اشاره می کنیم.

  • مطالبات منوط به خسارت های اخراج، باز خرید خدمت و مرخصی استحقاقی استفاده نشده از مالیات بر ارث معاف هستند.
  • وجوه پرداختی به واسطه شرکت های بیمه و کارفرماها
  • اموالی که وقف موسسات دولتی شده اند.
  • انواع بیمه های زندگی و عمر
  • خسارت های مربوط به فوت و دیه
  • اسباب اثاثیه محل زندگی متوفی

نتیجه گیری

به انتهای مقاله آموزش مالیات بر ارث رسیدیم و در اخر باید به شما بگوییم که فهمیدن قوانین مالیات بر ارث و درک آن وابسته به سطح آگاهی ورثه از قوانین مالیاتی می باشد؛ ما در این مقاله تمام تلاش مان را به کار گرفتیم تا شما را با قوانین مربوط به مالیات ارث آشنا کنیم؛ اگر در این زمینه نیاز به مشاوره یا اطلاعات بیشتری دارید، می توانید از طریق شماره تلفن های موجود در صفحه با کارشناسان ما در تیم حسابداری درشهرقدس تماس حاصل نمایید.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *