انواع مرخصی در قانون

انواع مرخصی در قانون

از انواع مرخصی در قانون کار چه می دانید؟ معمولا بیشتر کارمندان و کارگرانی که در بخش های دولتی و خصوصی مشغول به فعالیت هستند مسائلی اعم از انواع مرخصی، تعداد روزهای مرخصی در یکسال، نحوه استفاده از مرخصی ها و تعداد روزهای مرخصی برایشان حائز اهمیت می باشد؛ از این رو ما در این مقاله از تحلیل تراز قصد داریم که شما را با انواع مرخصی در قانون آشنا کنیم و اطلاعات جامعی را در این باره در اختیارتان قرار دهیم، به جهت کسب اطلاعات بیشتر تا انتها همراه ما باشید و ادامه مطلب را از دست ندهید.

مرخصی چیست؟ (معرفی انواع مرخصی در قانون)

اگر بخواهیم تعریفی برای مرخصی در نظر بگیریم، باید بگوییم که مرخصی حقی بوده که یک کارمند یا کارگر می تواند در روزهای غیر تعطیل کاری به جهت ترک کار از آن بهره ببرد که این حق یا همان مرخصی سال های زیادی است که به رسمیت در آمده و در قانون کشور ما نیز مور تایید قرار گرفته است؛ به این موضوع توجه داشته باشید که در سازمان ها و شرکت های مختلف درخواست های مرخصی به شکل های مختلفی انجام می شود؛ ولی در بیشتر مواقع کارگران یا کارمندان باید درخواست مرخصی خود را به صورت کتبی به کارفرمایان اعلام نمایند.

بررسی انواع مرخصی در قانون کار

در مقاله انواع مرخصی در قانون دانستید که مرخصی در واژه به چه معناست؛ اکنون در این قسمت قصد داریم که شما را با انواع مرخصی در قانون کار آشنا کنیم و اطلاعات زیادی را راجع به این موضع در اختیارتان قرار دهیم، به ادامه مطلب توجه داشته باشید.

  • مرخصی استحقاقی: در معرفی انواع مرخصی در قانون به مرخصی استحقاقی اشاره می کنیم که در این نوع مرخصی، تعطیلات کارمندان یا کارگران با محاسبه حقوق توسط کارفرمایان انجام می گیرد و با توجه به سیاست هایی که برای تعداد روزهای مرخصی استحقاقی توسط هر کارفرما تعیین می شود در حالت کارمندان مجبور هستند که به جهت اخذ مرخصی نام برده از قبل با کارفرما هماهنگ شوند.

آیا می دانید که نحوه محاسبه مرخصی استحقاقی چگونه است؟ کارگران و کارمندانی که از قانون کار پیروی می کنند در هر یک ماه دو و نیم رو مرخصی طلب دارند که این عدد در یک سال حدود 192 ساعت و 26 روز می شود و 4 جمعه هر ماه نیز به این نوع مرخصی اضافه می گردد.

  • مرخصی استعلاجی: یکی دیگر از انواع مرخصی در قانون کار، مرخصی استعلاجی برای کارگران و کارمندان می باشد که این نوه مرخصی حتما باید به تایید سازمان تامین اجتماعی در بیاید؛ اما این موضوع چه معنایی دارد یا به عبارت ساده تر، مرخصی استعلاجی تامین اجتماعی چیست؟ قانون کار برای مرخصی استعلاجی هیچ محدودیتی در نظر نگرفته است و تمامی کارگران و کارمندان می توانند با تجویز پزشک معالج خود از این مرخصیدر کوتاه مدت یا بلند مدت استفاده کنند؛ اما چیزی که در این میان مهم است این بوده که مدت روزهای مرخصی باید حتما به تایید پزشک سازمان تامین اجتماعی برسد تا با این کار هم مرخصی جزو سوابق کار افراد محسوب شود و هم این که آنان مشمول پرداخت غرامت و دستمزد شوند.

به این موضوع توجه داشته باشید که در مرخصی استعلاجی سقف استفاده از این حق حدود چهار ماه است؛ اما اگر پزشک معتمد سازمان تامین اجتماعی تایید کند این حق می تواند به یک سال نیز برسد و در صورت لزوم کارگر یا کارمند بازنشسته شود.

  • مرخصی ساعتی: در بررسی انواع مرخصی در قانون کار به مرخصی ساعتی که بیشتر شما نیز با آن آشنایی دارید اشاره می کنیم؛ در اصل مرخصی ساعتی زیر مجموعه مرخصی استحقاقی است که از میزان آن کم می شود و کارگران یا کارمندان به جهت انجام امور خود می توانند که بخشی از ساعت های کاری خود در روز را مرخصی بگیرند؛ در بعضی از سازمان ها این نوع مرخصی در روز حدود 2 ساعت است و در برخی دیگر به 5 یا 6 ساعت نیز می رسد؛ ولی جمع این نوع مرخصی زمانی که به 8 ساعت برسد نزد کارفرما یک روز مرخصی استحقاقی محسوب می شود.

نکته ای که در رابطه با مرخصی ساعتی باید به آن توجه داشته باشید این است که در صورتی که در یک موسسه افراد مجبور باشند که ساعات کاری روز پنج شنبه را در طول روزهای دیگر هفته پر کنند و به عبارتی پنجشنبه ها تعطیل باشد، استفاده از مرخصی استحقاقی در طول یک هفته نباید از ساعات کاری اجباری بیشتر شود و در صورتی که مرخصی ساعتی بیشتر از کل مرخصی استحقاقی در طول یک ماه شود، مرخصی بدون حقوق و کسر از کار را به دنبال دارد و کارفرما نیز قادر است که برای این ساعت ها بیمه ای در نظر نگیرد.

خدمات ما: خدمات حسابداری در شهرقدس

  • مرخصی ازدواج یا فوت آشنایان: کلیه کارمندان و کارگرانی که زیر نظر قانون کار فعالیت می کنند قادر هستند که در صورت ازدواج دائم یا فوت آشناهای درجه یک از سه روز مرخصی با حقوق استفاده نمایند؛ در اصل مرخصی ازدواج و فوت در قانون کار کشور ما با مرخصی نوع استحقاقی مغایرت هایی دارد و به صورت جداگانه حساب می شود و از طرفی نمی توان زمان استفاده از این مرخصی ها را به روزهای دیگر موکول کرد.
  • مرخصی زایمان: در معرفی انواع مرخصی در قانون کار به مرخصی زایمان نیز اشاره ای می کنیم که برای زنان شاغل در نظر گرفته می شود و مدت زمان آن در بخش های دولتی یا خصوصی 9 ماه است؛ شایان به ذکر بوده که همسران این دسته از زنان نیز از دو هفته مرخصی تشویقی برخوردار هستند که این مدت مرخصی ها جزو سوابق کاری افراد نام برده به شمار می آید.

همان طور که گفتیم، این مرخصی به مدت 9 ماه است که حقوق این 9 ماه زنان شاغل توسط سازمان تامین اجتماعی پرداخت می گردد و باید توسط کارفرما در لیست وارد شود و پس از پایان این مرخصی فرد شاغل به کار خود باز می گردد و این مدت با تاییدیه تامین اجتماعی جزو سوابق کاری وی محسوب می شود.

به این مسئله توجه داشته باشید که مرخصی زایمان از قبل از به دنیا آمدن فرزند می تواند شروع شود؛ از این رو مادر باید به این موضوع توجه داشته باشد که امکان بهره بردن از 6 ماه مرخصی قبل از زایمان خود را دارد؛ ولی به طور حتما سه ماه آن باید به بعد از زایمان موکول گردد و این مرخصی فقط متعلق به افرادی است که سابقه 60 روز پرداخت بیمه را دارند؛ در غیر این صورت استفاده از آن میسر نخواهد بود.

نحوه محاسبه مرخصی در قانون کار

حالا که با انواع مرخصی در قانوت کار آشنا شدید نوبت به آن می رسد که با نحوه محاسبه مرخصی در قانون کار نیز آشنا شوید؛ محاسبه و پرداخت کردن حقوق و پاداش کارکنان از اصلی ترین محاسبات در بخش های مالی یک شرکت است که اگر هر گونه خطایی در آن ها به وجود آید، تمامی معاملات به هم ریخته و مشکلات زیادی به وجود می آیند؛ از این رو به جهت جلوگیری از هر گونه خطایی لازم است که این محاسبات را با استفاده از بهترین نرم افزارهای حسابداری انجام دهید.

توجه داشته باشید نحوه محاسبه انواع مرخصی در قانون کار با دیگری متفاوت بوده و هر کدام از این نوع مرخصی ها دارای فرمول هایی جداگانه هستند که ما در ادامه با ترسیم یک جدول نحوه محاسبه انواع مرخصی در قانون کار را در اختیارتان قرار می دهیم.

انواع مرخصیموارد مرخصی و روزهای آنتبصره قانون کار
مرخصی استحقاقی26 روز کاری + 4 جمعهتبصره 64
مرخصی ازدواجسه روزتبصره 73
مرخصی زایمان9 ماهتبصره 76
مرخصی شیردهیهر سه ساعت نیم ساعت تا دوسالگی کودکتبصره 78
مرخصی فوت بستگان3 روزتبصره 73
مرخصی بدون حقوقیک ماه در یک سالتبصره 72
مرخصی استعلاجیبدون سقفبند 7 تبصره 2

سخن پایانی

مرخصی ها در قانون کار انواع مختلفی دارند و هر فردی می تواند با توجه به نیاز خود از آن ها در شرایط لازم استفاده نماید؛ در این مقاله ما شما را با انواع مرخصی در قانون کار آشنا ساختیم و نحوه محاسبه انواع آن را نیز در اختیارتان قرار دادیم؛ در صورتی که برای محاسبه انواع مرخصی در قانون کار مشکلی داشتید می توانید که از طریق شماره تلفن 02146805697 با کارشناسان ما در گروه حسابداری درشهرقدس تحلیل تراز در غرب تهران ارتباط برقرار نمایید و از آنان مشاوره و راهنمایی رایگان بگیرید.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *