مالیات چیست؟

مالیات چیست؟

مالیات چیست؟ مالیات در سرتاسر دنیا به بخشی از درآمد دولت اختصاص دارد که توسط افراد جامعه و اشخاص حیقیقی و حقوقی پرداخت می شود؛ در قانون های مالیاتی ایران مالیات ها به دو دسته مستقیم و غیر مستقیم طبقه بندی می شوند که هر کدام زیر شاخه هایی دارند؛ تا انتهای این محتوا همراه ما باشید تا اطلاعاتی جامع و کامل را راجع به این که مالیات چیست؟ در اختیارتان قرار دهیم.

مالیات چیست؟

مالیات چیست؟ در مقدمه هم به این موضوع اشاره کردیم که مالیات مبلغی است که تمام اشخاص حقیقی و حقوقی و حتی افراد یک موسسه و جامعه به جهت بهره مندی از امکاناتی که دولت در اختیارشان می گذارد مسئول پرداخت آن هستند و این مالیات ها برای این هدف در نظر گرفته می شوند که دولت بتواند قدرت جایگزینی امکانات و منابع و ارتقاء آن ها را داشته باشد.

به زبان ساده تر اگر بخواهیم بگوییم مالیات چیست؟ باید گفت که مالیات به قسمتی از درآمد جامعه در بخش های مختلف اختصاص دارد که باید به دولت پرداخت گردد و این هزینه باید توسط تمامی افرادی که از امکانات دولت استفاده می کنند پرداخت شود؛ توجه داشته باشید که مالیات ها انواع مختلفی دارند و برای اشخاص حقیقی و حقوقی  براساس درآمدی که دارند یک مبلغ مشخص تعیین می گردد که این اشخاص موظف هستند در موعد مقرر به پرداخت مالیات خود بپردازند.

انواع مالیات

در عنوان قبلی به این موضوع اشاره کردیم که  در قانون مالیاتی ایران، مالیات ها به طور کلی به دو دسته مستقیم و غیر مستقیم طبقه بندی می شوند که هر کدام از آن ها دارای زیر مجموعه هایی هستند و هر کدام از افراد باید با توجه به دریافتی و درآمد خود مبلغی مشخص را به عنوان مالیات به دولت بپردازند.

در برابر مالیات مستقیم، مالیات غیر مستقیم را نام می بریم و این مالیات همان طور که نام آن بیان می کند غیر مستقیم است و دولت آن را به شکل غیر مستقیم از افراد دریافت می کند؛ در اصل در مقاله مالیات چیست؟ مالیات غیر مستقیم همان مالیات هایی هستند که روی قیمت انواع خدمات و محصولات کشیده می شوند؛ با ما همراه باشید تا به طور جامع تری این دو مالیات را به شما معرفی کنیم.

بیشتر بدانید: انواع صورت های مالی حسابداری

مالیات مستقیم

در مقاله مالیات چیست؟ به تعریف مالیات مستقیم می پردازیم؛ مالیات مستقیم خود به دو قسمت مالیات بر دارایی و مالیات بر درآمد طبقه بندی می گردد که هر کدام از این دو نوع مالیات خود دارای زیر بخش هایی هستند که در ادامه به معرفی هر یک از آن ها می پردازیم.

  1. مالیات بر درآمد: مالیات بر درآمد همان طور که نام آن بیان می کند مالیاتی است که افراد باید با توجه به دریافتی و حقوقی که می گیرند مقداری از آن را به عنوان مالیات به دولت پرداخت کنند؛ مالیات بر درآمد نیز خود به چند دسته مالیات بر درآمد مشاغل، مالیات بر درآمد املاک، مالیات بر درآمد اتفاقی و مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی دسته بندی می شود که تمام اشخاص حقیقی و حقوقی براساس میزان درآمد خود باید بخشی از آن را به عنوان مالیات به دولت پرداخت کنند.
  2. مالیات بر دارایی: در مقاله مالیات چیست؟ به معرفی مالیات بر دارایی که زیر مجموعه مالیات مستقیم است می پردازیم؛ این نوع مالیات نیز همان طور که از نامش مشخص بوده براساس ثروت و دارایی افراد تعیین می شود و زیر مجموعه های آن را مالیات بر ارث و مالیات حق تمبر تشکیل می دهند.

مالیات غیر مستقیم

در معرفی انواع مالیات چیست؟ به مالیات غیر مستقیم نیز اشاره ای می کنیم که این نوع مالیات به شکلی غیر مستقیم از اشخاص گرفته می شود و به دولت پرداخت می گردد؛.

مالیات غیر مستقیم خود به دو دسته اصلی مالیات بر واردات و مالیات بر مصرف و فروش طبقه بندی می گردد که نوع وارداتی آن در بردارنده حقوق و عوارض مربوط به گمرک، سود بازرگانی و عوارض وارد کردن خودرو  است و نوع مالیات بر مصرف و فروش نیز در بردارنده مالیات فراورده های نفتی، تولید الکل، مالیات نقل و انتقال اتومبیل ها و مالیات بر ارزش افزوده است که این نوع مالیات از طریق قیمت نهایی کالاها و محصولات محاسبه می شود و از تمام افراد جامعه کسر می گردد.

چه کسانی باید به پرداخت مالیات بپردازند؟

بیشتر افراد حقیقی و حقوقی که در زمینه ای فعالیت دارند و به کسب درآمد مشغول هستند موظف اند که مالیات پرداخت کنند و اگر بخواهیم این افراد را نام ببریم می توانیم به موارد زیر اشاره داشته باشیم.

  • افراد حقیقی و حقوقی که در ایران از ثروت و املاک برخوردار هستند.
  • افرادی که مقیم ایران در سایر کشورها هستند و به کسب درآمد مشغول می باشند.
  • اشخاصی که خارجی و مقیم ایران هستند و در کشور ما به کسب درآمد مشغول می باشند.
  • هر فرد خارجی ای که ایرانی نیست؛ اما در ایران مشغول به کسب درآمد است.

چه افرادی معاف از پرداخت مالیات هستند؟

در عنوان قبلی مقاله مالیات چیست؟ با افرادی که موظف به پرداخت مالیات هستند آشنا شدید؛ اما در این قسمت به معرفی اشخاصی می پردازیم که مالیات به آن ها تعلق ندارد و در اصل معاف از پرداخت مالیات هستند.

  • تمامی وزارت خانه ها و شرکت های دولتی
  • موسسات اجرایی که تامین کننده بودجه آن ها دولت است.
  • شهرداری ها و دهیاری ها
  • سازمان ها و نهاده های انقلاب اسلامی

توجه داشته باشید که عدم پرداخت مالیات توسط این گروه ها و موسسات کاملا قانونی و بدون ایراد است؛ اما در صورتی که افراد موظف به پرداخت مالیات از این کار صرفه نظر کنند و مالیات خود را نپردازند به جرم فرار مالیاتی تحویل قانون داده می شوند.

عدم پرداخت مالیات چه عوارضی را به همراه دارد؟

مطابق با قوانین مالیاتی که در ایران وجود دارند، پرداخت مالیات امری کاملا اجباری است و تمامی اشخاص چه حقیقی و چه حقوقی موظف به انجام این کار هستند؛ اما در صورتی که کسی مشمول پرداخت مالیات باشد و مالیات خود را پرداخت ننمایبد شامل جریمه، حبس، محروم شدن از بخشودگی، ممنوع الخروج و … می شود.

پایان

مالیات چیست؟ مالیات مبلغی است که هر فرد حقیقی و حقوقی که در ایران و سایر کشورها مشغول به فعالیت و کسب درآمد است وظیفه دارد که بخشی از درآمد خود را به عنوان مالیات به دولت پرداخت کند؛ ما در این محتوا تمامی هرآنچه که لازم بود درباره مالیات بدانید را برایتان به طور کامل شرح دادیم؛ امیدواریم که مطالعه آن برایتان مفید واقع شده باشد.

اگر در زمینه پرداخت مالیات سوال و ابهامی برایتان به وجود آمد و در این زمینه به راهنمایی های تخصصی تر نیاز داشتید، کارشناسان ما در تحلیل تراز آماده خدمت رسانی 24 ساعته به شما هستند و برای ارتباط با آن ها کافیست شماره تلفن های موجود در همین صفحه را شماره گیری نمایید.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *